perjantai 22. kesäkuuta 2018

Donald sanoutuu irti ihmisoikeuksista


Hyvä viholliseni Donald Trump on puuhakas ja aikaansaava mies. Hänellähän on tapana kertoa ns. vaihtoehtoisia totuuksia; tähän mennessä niitä lienee kertynyt noin 3200 (A-P Pietilä, Helsingin Uutiset 49), eikä hänellä ole tapana jälkikäteenkään tarkistella faktoja. Aika moni meistä laskee joskus luikuria, mutta kyseessä ovat valkoiset valheet, joiden tarkoituksena on esim. välttää toisen loukkaaminen. Trumpin valheista lähes kaikki ovat presidenttiä itseään tai hänen toimintaansa tukevia (Talouselämä 8.12.2017).


Presidentillisen uransa Trump aloitti energisesti armahtamalla koko joukon ihmisiä viroistaan. Näiden joukossa oli myös Donaldin diilejä tutkinut FBI:n entinen johtaja. Kyllä Comeya varmaan harmitti tällainen kiittämättömyys: hänhän oli itse varmistamassa Donaldin voiton käynnistämällä muutama päivä ennen vaaleja tutkinnan Hillary Clintonin kirjeenvaihdosta. 


Toimelias Donald on lyhyehkön toimikautensa aikana ehtinyt jo irtisanoutua monista asioista: Pariisin ilmastosopimuksesta, Unescosta, vapaakaupasta, G7-maiden julkilausumasta, Euroopan ja Naton tukemisesta sekä nyt viimeksi YK:n ihmisoikeusneuvostosta. Hän on myös siirtänyt Israelin suurlähetystön Jerusalemiin, vaikka odotettavissa oli lisää väkivaltaisuuksia. 


Kotimaassaan Trump ehti erottaa yli 2000 lasta maahan laittomasti tulleista vanhemmistaan ja pistää nämä häkkeihin. Toiminnalle olikin erinomainen selitys: se oli demokraattien syytä. Demokraatit olivat hyväksyneet lain, joka salli tämän toiminnan, ja Trumpin oli pakko sitä noudattaa. Miksi näin täytyi tapahtua, ei selvinnyt, kun demokraatitkaan eivät olleet pakotettuja näihin toimiin. Jotkut ymmärtämättömät ihmiset, mukaan lukien kaikki elossa olevat USA:n presidenttien puolisot Melaniaa myöten, pilasivat kuitenkin Donaldin virkavelvollisuuden täytäntöönpanon, ja lupaavasti alkanut lasten häkittäminen täytyi keskeyttää. Donald aikoo kuitenkin edelleen rakentaa Kiinan muurin – ei kun anteeksi Meksikon muurin. 


Onneksi on ihmisiä, jotka Donaldia ymmärtävät, ja hän onkin kasvattanut ystäväpiiriään. Nyt näihin koviin jätkiin lukeutuu Vladimirin lisäksi eräs entinen pieni rakettimies Jong-un, joka harrastaa tietokonepelien lisäksi ydinkärkien lähettelyä koemielessä sekä sukulaisten murhauttamista. Donald on tehnyt vähän ympäripyöreän diilin tämän Jong-unin kanssa. Tarkoituksena olisi, että Jong-un ei häiriköisi, ei ainakaan ennen kuin Donaldille on myönnetty Nobelin rauhanpalkinto. 

Ihmisoikeusneuvostosta irtisanoutuminen oli varmasti ihan perusteltu päätös Donald first-politiikassa. Eivätpähän nyt tule neuvomaan, mitä pitäisi tehdä ja kenen kanssa seurustella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti