perjantai 1. kesäkuuta 2018

Tietämättömyys lisää tuskaa



Monilla meistä on myös karvaita muistoja koulusta. Ehkä se on syy siihen, miksi osa vanhemmista ei halua lastensa käyvän koulua. Harvalla nykyisistä kouluikäisten vanhemmista on kuitenkaan kokemuksia opettajien harjoittamasta fyysisestä kurituksesta. Kun itse kävin kansakoulua, huonosti oppiva tai tottelematon lapsi saattoi saada karttakepistä sormilleen. Olen myös kuullut tapauksesta, jossa opettaja takoi kovapäisen oppilaansa päätä kiviseinään. En usko, että oppimistulokset paranivat.


Fyysistä väkivaltaa tavallisempaa oli kuitenkin vähättely ja irvailu. Lasten itsetunnon kohottaminen ei sodan jälkeisen sukupolven kasvatuksessa ollut mitenkään merkittävässä asemassa; pikemminkin piti ottaa turhat luulot pois. Onneksi asiat muuttuivat. Nyt sitten vaikuttaa joskus siltä, että ollaan tultu toiseen ääripäähän: lapset ovat jo syntyessään täydellisiä neroja, ja vain ymmärtämättömät opettajat tai koululaitos voivat pilata heidät. Näin muistan arvostetun pedagogin, emeritusprofessori Kari Uusikylän, joskus kirjoittaneen. 


Huolestuttavampaa kuin yksittäisten opettajien tai koulun arvostelu on tiedon vähättely. Elämme yhteiskunnassa, jossa ei ole auktoriteetteja, ei myöskään tiedon osalta. Kaikki tieto on suhteellista, ja kaiken voi itse tsekata netistä. Tieto myös vanhenee, siis mitäpä sitä pänttäämään. Valeuutiset eivät ole valetta sille, joka niihin uskoo. Ilmastoskeptikot tietävät, että ilmasto ei ole muuttunut. Sairaanhoitajat eivät anna rokottaa itseään, koska tietävät paremmin. Pohjanmaalaiset naiset markkinoivat myrkyllistä hopeavettä ja juottavat sitä sylilapsilleen. Jokainen meistä on todellakin oman tietonsa seppä. 


Kansan tietämättömyys on aina ollut itsevaltiaiden mieleen. Rajoja suljetaan ja ihmisiä pidetään väärässä tietoisuudessa. Tiedustelupalvelumies Putinilla on erinomaisen hyvät valmiudet ja koulutus kansansa alistamiseen ja omien toimiensa peittelemiseen. ”Totuus” toitotetaan yhdenmukaisilta tv-kanavilta, ja vaikka maassa yhä nimellisesti vallitsee sananvapaus, eri mieltä olevien toimittajien kuolleisuus on hälyttävän korkealla tasolla. Venäjän kansaa uhkaavat vain toiset kansat ja Suomen lastensuojeluviranomaiset. 


Läntisen suurvallan nykyinen johto on luku sinänsä. Mikäli Trumpin toiveet toteutuisivat, hän varmastikin valitsisi itäisen toverinsa mediapolitiikan. Ikävä kyllä 50% Amerikan kansasta ei vielä ole täysin tietämätöntä vaan suhtautuu kriittisesti saamaansa tietoon. Tämä on vapaan median mukanaan tuoma siunaus. 


Tiedon vastakohta on kai usko, jota sitäkin kyllä tarvitaan. Ei pidä silti uskoa valheellisiin ja haitallisiin asioihin, eikä myöskään omaan erehtymättömyyteensä. Oppimiseen kuuluu aina tietynlainen nöyryys: haluan oppia, koska en tiedä tarpeeksi. Näin ainakin ajatteli Sokrates, joka ei käsittääkseni ollut ihan tyhmä mies. Sokrates myönsi tietävänsä vain sen, ettei tiedä mitään. Oman tietämättömyytensä tunnustaminen on kannatettava asia.
 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti