keskiviikko 11. heinäkuuta 2018

Rosvot kiinni osa 1


Helsingin piispan vaalin jälkipyykin selvittelyssä toimittaja Johanna Korhonen hyökkäsi mediassa näyttävästi valituksi tullutta Teemu Laajasaloa vastaan. Korhonen oli itse ollut toiseksi jääneen hakijan kannattaja. Jo vaalikampanjan aikana hän antoi ymmärtää, että Laajasalo oli auttanut peittelemään seurakunnassaan tapahtunutta seksuaalista häirintää, mutta vasta tuloksen selvittyä hänen esittämänsä syytökset Laajasalon rahan käyttöön liittyvistä epäilyistä tämän toimiessa Kallion seurakunnan kirkkoherrana saivat mediassa isot otsikot. 



Laajasalon toimet tutkittiin, mutta Korhonen ei ole tyytyväinen tutkinnan tuloksiin. Laajasalo sai pitää uuden virkansa, vaikka joutuikin palauttamaan osan rahoista, koska oli heilutellut aika huolettomasti seurakunnan luottokorttia. Kaikkia Korhosen syytekirjelmässä esiin tuomia asioita ei Korhosen mukaan kuitenkaan tutkittu. Tämä koskee ainakin Laajasalon velkaista yritystä.


En tunne Laajasaloa, ja tiedän hänen toimistaan aika vähän. Tiedän, että oli Laajasalon idea soittaa Kallion kirkon kelloja Aleppon uhrien muistolle. Tiedän myös, että hän on esiintynyt television sketsiohjelmassa ja että hänen huumorintajunsa saattaa olla monelle liikaa. (Rinnakkaistapaus tässä mielessä on ortodoksisen kirkon Mitro Repo, joka menetti papinvirkansa. Ovatko Laajasalo ja/tai Repo narsisteja vai vain väärin ymmärrettyjä humaaneja uskon miehiä, jääköön ratkaisematta.)


Laajasalo epäilemättä toimi väärin, ja on hyvä, että asia nostettiin esille. Tapauksen jälkeen kirkon ylempien toimihenkilöiden rahankäyttötottumuksia on yleisemmälläkin tasolla käsitelty; voi olla, että kyseinen tapaus oli vain jäävuoren huippu. Yksittäistapauksen esille tuomisesta siis oli yleisempääkin hyötyä. Itsekin kirkollisveroa maksavana olen tietysti sitä mieltä, että minun ja meidän rahat eivät saisi missään tapauksessa mennä papeiltakaan sekaisin. 


Kummallista kyllä, vaikka en väärinkäytöksiä hyväksykään, sympatiani kampanjan aikana olivat silti kuitenkin enemmän Laajasalon kuin Korhosen puolella. Korhonen tuntuu olevan aina oikeassa.  Kun Korhoselta kysyttiin, oliko hänen välttämätöntä julkaista epäselvyyksiä koskeva tiukka kysymyslistansa, ennen kuin asia oli tutkittu ja Laajasalolle annettu tilaisuus puolustautua, hän vastasi itsevarmaan tapaansa, että tässä ei ole syytettynä hän, vaan Teemu Laajasalo. 


Mitähän se teini-iän idolini Jeesus oikein sanoikaan innokkaille avionrikkojan kivittäjille: Heittäköön teistä ensimmäisen kiven se, joka itse ei ole syntiä tehnyt? Meillä saattaa olla keskuudessamme koko joukko synnittömiä kiven heittäjiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti