lauantai 25. elokuuta 2018

Perussuomalaiset ovat nyt liberaaleja



EVA:n (Elinkeinoelämän valtuuskunnan) tutkimuksen mukaan Perussuomalaiset, Vihreät, Kokoomus ja RKP ovat liberaaleja, Vasemmistoliitto, SDP, Sininen Tulevaisuus, Keskusta ja Kristillisdemokraatit konservatiiveja. Tai pitäisi kai selvyyden vuoksi sanoa, että kyse on heidän kannattajistaan. Puolueohjelmien arvomaailmaa tässä tutkimuksessa ei käsitelty. Kristillisdemokraattien kannattajat ovat akselilla kaikkein konservatiivisimpia ja RKP:n liberaaleimpia. Vihreät ja Perussuomalaiset sijoittuvat lähelle toisiaan liberaaleina.

                                                  


Tutkimuksessa, jonka toteutti Taloustutkimus, ei haluta määritellä, mitä liberalismi tai konservatismi on. Tulosten perusteella kuitenkin tehdään tällainen määrittely, joka ei oikein minulle avaudu, varsinkaan kun faktorianalyysit ovat jo ehtineet unohtua.  Konservatiiviksi määritellään vastaaja, joka haluaa talouden sääntelyä ja vakaita instituutioita. Eipä siis ole ihme, että vasemmistopuolueiden kannattajat luokitellaan konservatiiveiksi. Liberalismin määrittelyssä tutkimus onnistuu hieman paremmin: yksilön vapauden vaaliminen ja vapaat markkinat on usein ennenkin liitetty liberalismiin.


Tutkimuksessa huomautetaan, että kyseessä ei ole väestöryhmien absoluuttinen liberaalius tai konservatiivisuus. Vertailukohtana on väestön keskiarvo ja toiset väestöryhmät.  RKP:n ja Vasemmistoliiton kannattajakunnan koosta johtuen virhemarginaali voi olla myös suurempi. 


EVA:n tutkimus jäsentää liberalismin peruskäsitteen ’ vapaus’ neljään eri ulottuvuuteen: sananvapaus, vapaus holhouksesta, talouden vapaus ja identiteetin vapaus. Vihreät kannattavat eniten talouden vapautta ja identiteetin vapautta. Perussuomalaiset taas eivät kannata identiteetin vapautta, mutta kylläkin kaikkia muita kolmea vapaustyyppiä.


Kyllä kai tutkimuksista yleensä saa vastauksen siihen, mitä osaa tai haluaa kysyä.  Liberalismi ja konservatismi käsitteinä ovat tuottaneet ennenkin hankaluuksia.  Liberalismin käsite on laaja.  En ole ihan vakuuttunut, että kovin erilaisten asioiden niputtaminen nimikkeiden alle on mielekästä.  Liberalismilla sanana on monien mielessä positiivinen kaiku.  Elinkeinoelämälle ei varmasti ole vastenmielistä tulos, jonka mukaan Kokoomuksen kannattajat ovat toiseksi liberaaleimpia. Perussuomalaisten ja Vihreiden yhteen liittäminen liberaaleina taas ei tunnu ainakaan näin suoralta kädeltä kovinkaan mielekkäältä.  Tiivistettynä Perussuomalaisten vapaamielisyys tarkoittaa sitä, että ihmisiä saa vapaasti haukkua, viinaa ostaa ja juoda rajoituksetta ja autoa ajaa lujaa.  


Ohessa linkki tutkimukseen:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti