torstai 23. elokuuta 2018

Somemummo ja vanhat uutiset









Blogimummon aika on vierähtänyt rappiopuutarhan hoidossa ja somettamisessa. Viimeksi mainittu on aika uusi harrastus mummolle: olen ollut somessa vasta joitakin viikkoja, mutta huomasin jo heti alussa, miten koukuttavaa se on.



Mielenkiintoinen ilmiö keskustelupalstoilla on ehdoton tykkääminen ja tykkäämättömyys. Mitään ei oikein näytä mahtuvan näiden välille, ikään kuin todellisuus olisi vain kyllä tai ei ilman mitään varauksia, perusteluista puhumattakaan. Tunteella siis aika pitkälti mennään. Huvittavaa on myös hymiöiden lisääminen. Ymmärrän, että saman- tai erimielisyyttä ilmaistaan niillä, mutta niillä halutaan mitä ilmeisemmin myös ilmaista sympatioita tai antipatioita mielipiteen esittäjän persoonaa kohtaan. Tämä on vähän outoa, kun somekeskustelijat eivät useinkaan tunne toisiaan. Kyse on siis kuvitteellisesta persoonasta. No, näinhän toimitaan reaalimaailmassakin: luodaan kuva toisesta omien uskomusten perusteella.


Ei taida tällä kertaa syntyä pitempää mielipidekirjoitusta, mutta otanpa lyhyesti kantaa muutamaan lähimenneisyyden uutiseen.


Pakkopalautukset

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen aiheutti jonkinmoisen kohun heinäkuun lopussa kieltäytymällä istumasta lentokoneessa, jossa oli Afganistaniin palautettava mies. Monet paheksuivat Pennasen toimintaa ja syyttivät häntä lain rikkomisesta. En tiedä täsmälleen, mitä lakia Pennanen rikkoi, mutta varmasti hän myöhästytti koneen lähtöä. Pennasta on arvosteltu myös siitä, että hän ei voinut tietää, oliko palautettava mahdollisesti rikollinen. Onko sillä suuri merkitys vai ei, sitä en osaa sanoa. Pennanen reagoi, koska mies vaikeroi ja häntä vartioineet neljä poliisia painoivat miehen päätä alas. Toimintaa moralisoivat tahot – uskoakseni pääosin Perussuomalaiset – ilkamoivat tällä rikokseksi luokittelemallaan teolla. Heitä ei kiinnosta se tosiseikka, että Pennanen ei tällä teollaan hakenut etua itselleen, vaan yritti puolustaa hänen ymmärryksensä mukaan vaarassa olevaa henkilöä. 


Ulkoministeriö on luokitellut Afganistanin vaaralliseksi maaksi, jonne suomalaisia ei kehoteta matkustamaan. Siis maa on turvaton suomalaisille, mutta ei ilmeisesti afgaaneille itselleen, koska turvapaikka heiltä evätään. Ruotsi ei palautuksia maahan tee. Afganistanin tilanne on edelleen huonontunut viimeisen puolen vuoden aikana: maa on kaaoksessa ja pääosin talibanien mielivallan alla. Turvallisia alueita ei maassa enää ole. 


Touko Aalto homoklubilla

Tämäkin asia kohautti, joten oikeita uutisia ei taida riittää. Aalto oli klubilla ruotsalaisten isäntiensä kutsumana. Minusta on Vihreiden arvojen mukaista osoittaa solidaarisuutta vähemmistöryhmää kohtaan varsinkin, kun tämä ryhmä on pitkään kärsinyt sortavista asenteista. Näin tekevät nykyään monet muutkin poliitikot ja julkkikset.


Vähämäen ja Hakkaraisen sauna-asuminen

Tästäkin ovat lehdet saaneet hyvää uutisainesta. Perussuomalaiset ovat yleensä aina ensimmäisinä tarttumassa kaikenlaiseen yksittäisten henkilöiden ns. moraalittomaan toimintaan. Kun Hakkarainen ja kumppanit töppäilevät, kyseessä on kuitenkin poliittinen ajojahti. Mitä nyt on yksi pieni pusu verrattuna Jean-Claude Junckerin ilmiselvään alkoholismiin, jota Persut ovat ilmeisesti olleet todistamassa. No, Hakkarainen ja Juncker taitavat painia vähän eri sarjoissa, kun ajatellaan herrojen aikaansaannoksia. Joka tapauksessa, oli kyseessä sitten kuka poliitikko hyvänsä, ilmiselvistä väärinkäytöksistä pitää tietysti seurata rangaistus. Osa rangaistusta on mediajulkisuus. Siitä huolimatta minua ei kiehdo henkilöiden ristiinnaulitseminen. Kiinnostavampaa olisi puhua heidän arvoistaan ja aikaansaannoksistaan. 


Ruotsin metsä- ja autopalot

Metsää roihusi aika tavalla Ruotsissa ja muuallakin. Tähän vaikutti mitä ilmeisemmin ilmastonmuutos. Ruotsin Ympäristöpuolue haluaa ottaa tämän tärkeän asian vaaliteemakseen. Vähän huonolta näyttää, kun Ruotsidemokraatit saivat kuin tilauksesta lähiöiden autopalot oman agendansa tueksi. Naamioituneita syyllisiä paloihin ei ole saatu kiinni. Oma arvaukseni on a) turhautuneet ja syrjäytyneet nuoret miehet, jotka haluavat protestoida yhteiskuntaa vastaan b) jonkin terroristijärjestön organisoima sabotaasi, jonka tarkoituksena on aiheuttaa kaaosta c) Ruotsidemokraatteja aatteellisesti lähellä olevien tahojen organisoima sabotaasi d) huonosti koulutetut ja ymmärtämättömät nuoret, joita minkä tahansa tahon on helppo agitoida.


Trumpin lähipiirin rikokset

Jotkut, ilmeisesti optimistiset, tahot ovat tahtoneet tulkita USA:n presidentin lähipiirin rikossyytteet hankaloittavan Trumpin asemaa. Hieman tätä epäilen. Trumphan on jopa ehdottanut koko Venäjä-tutkinnan lopettamista. Jos tämäkään ei vaikuta hänen kannattajiinsa, tuskin mikään muukaan. 


Putinin häävalssi

Naapurimaan presidentti sukkuloi taitavasti samanmielisten eurooppalaisten poliitikkojen parissa. Mitäpähän tähän voisi sanoa? Eurooppa parka. 


Kofi Annanin kuolema

Kaikilla on vain oma aikansa käytössään. Voi ainoastaan toivoa, että maailmaan syntyisi enemmän Kofi Annanin ja Nelson Mandelan kaltaisia ihmisiä. Ihmisiä, joita voi aidosti katsoa ylöspäin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti