keskiviikko 17. huhtikuuta 2019

Kansa puhui ja Blogimummo kommentoi



Näin muutaman päivän perästä jaksaa jo ajatella vaalitulosta ja vähän kommentoidakin sitä.  Kansa todellakin puhui tällä kertaa, sen verran hyvä oli äänestysprosentti (72 %). HS:n yleisönosastosta bongasin tänään erään harmistuneen kansalaisen mielipiteen. Hän oli omasta mielestään tullut petetyksi, kun hänen äänellään ei ollut toivottua vaikutusta. En tiedä, oliko hän aivan tosissaan. Tuskin yksi ääni tulosta ratkaisee, mutta jos hän saa paljon tukijoita asenteelleen, vaikutus voi olla kohtalokas. Jokainen ääni on todellakin tärkeä. 



Kaikki eivät ymmärrä, että on etuoikeus asua maassa, jossa saa äänestää. Äänestäjä on ymmärrettävästi pahoin mielin, jos oma ehdokas ei mene läpi. Yksi syy tyytymättömyyteen on myös se, että puolueet eivät voi toteuttaa kaikkia lupauksiaan. Äänen antaminen ei tietenkään tarkoita sitä, että äänestäjän kaikki toiveet toteutuisivat. Ääniä kun on muitakin. Tärkeintä on, että ainakin voi yrittää vaikuttaa. Jotain sentään aina saavutetaankin.


Vaalitulos oli pääpiirteittäin odotettu. Lähes jaetulle ykkössijalle ylsivät demarit ja persut. Viimeksi mainitut saivat vetoapua medialta ja niissä julkaistuista gallupeista: voittajan vankkuriin kun on helppo hypätä. En tiedä, tekeekö media suurenkin palveluksen kansalle julkistamalla kyselyjen tuloksia juuri vaalien kynnyksellä. Demareita kävi jotenkin sääliksi voitosta huolimatta: vähän turhaa oli joidenkin tiedotusvälineiden ja toimittajien harjoittama mollaus ennen vaaleja. Esimerkiksi toistuvat kyselyt Antti Rinteen terveydentilasta eivät varmaankaan antaneet kuvaa vahvasta puoluejohtajasta. 


Äänimääriään kasvattivat vuoteen 2015 verrattuna eniten Vihreät (100 552), Demarit (55.442) ja Vasemmisto (39.552). Voittajina juhlineet Perussuomalaiset onnistuivat lisäämään äänimääräänsä vaatimattomammin (14.677). Suurin häviäjä oli tietysti Keskusta, joka sai kantaa hallituksen toimista päävastuun. Kokoomus menetti aavistuksen verran ääniä vaikka onnistuikin nappaamaan lisäpaikan. Tiivistettynä voi kai sanoa, että 80% suomalaisista ei äänestänyt ulkomaalaisvihan tai ilmastonmuutosta vähättelevän politiikan puolesta. Hyvä näin.


Itse kuulun niihin, jotka jossain määrin pettyivät. Osallistuin nimittäin ensimmäistä kertaa elämässäni vaalikampanjointiin jakamalla Eläinoikeuspuolueen esitettä. Eläinoikeuspuolue on kolmisen vuotta sitten perustettu pienpuolue, joka on tätä ennen ehtinyt osallistua vain vuoden 2017 kuntavaaleihin. Lähdin mukaan lievittääkseni ahdistustani, joka koskee eläinten julmaa kohtelua. Eläinoikeuspuolue on ainoa puolue, joka johdonmukaisesti korostaa ohjelmassaan eläinten itseisarvoa ja oikeutta hyvään lajityypilliseen elämään. Vaikka muistakin puolueista varmasti löytyy eläinystäviä ja hyvää tahtoa, tuppaa eläinten asia turhan helposti unohtumaan. Meille ihmisille kun maailma käytännössä on synonyymi ihmiskunnan kanssa. Muut eläinlajit me huomioimme vain silloin, kun se meille sattuu sopimaan.




Pienpuolueen matka eduskuntaan on todella pitkä. Eduskuntapuolueethan saavat valtiolta puoluetukea, jota ne voivat käyttää kampanjoidensa rahoittamiseen. Pienet puolueet eivät myöskään saa media-aikaa: esimerkiksi Yle antoi televisiossa vain yhden mahdollisuuden pienpuolueille. Tässäkin paneelissa esitetyt kysymykset olivat kaikki sellaisia, jotka ovat isojen puolueiden agendalla. Mahdollisuutta oman puolueen ja ohjelman esittelyyn ei annettu. Toisaalta on hyvä muistaa, että kaikki puolueet yleensä aloittavat pieninä. Näin myös suuren äänisaaliin saanut Vihreät.


Liityin Eläinoikeuspuolueen tukijoukkoon siksi, että eläimet ovat heikoimmistakin kaikkein heikoimmilla. Olin kuitenkin iloisesti yllättynyt lukiessani puolueen yhteiskuntapoliittisen ohjelman. Eläinoikeuspuolue ei ole vain yhden asian liike, vaan se puolustaa elämää ja eläviä laajemminkin. Voi olla vaikeaa saada ihmiset ymmärtämään, että kyseessä on eräänlainen paradigman vaihdos: olemmekin yhdessä muiden eläinlajien ja luonnon kanssa samassa veneessä. Uskon, että Eläinoikeuspuolueella on tulevaisuus edessään. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti