tiistai 2. huhtikuuta 2019

Syytä on olla huolissaan


Kaupungilla kierrellessäni olen nähnyt, kuinka paljon huonosti voivia ihmisiä Helsingissä on. Heillä ei ole voimia eikä kykyä pohtia tarkemmin, mistä pahoinvointi johtuu. Aggressiivisuus suunnataan sinne, mistä löytyy helpoin kohde. Ikävää on myös se, että viha kohdistuu itse demokratiaan: Toisen ääni halutaan vaimentaa keinolla millä hyvänsä. Verkkohyökkäyksillä ja trolleilla estetään omasta mielestä väärien mielipiteiden esittäminen. Puolueiden ulkomainoksia sotketaan ja tuhotaan ja jäljelle jätetään vain se oman puolueen vaalitaulu. 

                
Populismi korjaa hyvää satoa koko Euroopassa. Nyt en puhu niistä populisteista, jotka lupaavat äänestäjille paljon hyvää ja kaunista, lupauksia, joita on käytännössä mahdoton toteuttaa. Puhun niistä populisteista, jotka eivät lupaa mitään muuta kuin paljastaa syylliset, joita kyllä riittää. Näitä populisteja on jo äänestänyt joka neljäs eurooppalainen, eikä suosion hiipuminen ole näköpiirissä. 

Ilta-Sanomien setä Arkadia, Timo Haapala, veikkaa, että moni suomalainen nukkuu huonosti, koska on mahdollista, että perussuomalaisista tulee vaaleissa jopa Suomen suurin puolue. Eihän tämäkään skenaario ole aivan tuulesta temmattu: puolue on jo nyt noussut gallupeissa kolmannelle sijalle. En tiedä, kuinka paljon persujen saama ilmainen mainosaika eri medioissa on vaikuttanut heidän suosioonsa. Ahkeran uutisoinnin lisäksi maahanmuuttajiin kohdistuvat rikosepäilyt ovat avittaneet sopivasti puolueen agendaa. Suomalaiset rikoksentekijöinä kun eivät samalla tavalla nouse uutisoinnin keskiöön. Perussuomalaiset eivät myöskään jätä yhtään tilaisuutta käyttämättä uhriutuakseen itse. Tästä esimerkkinä oli tekninen vika Yle Areenassa, jonka vuoksi Halla-ahon haastattelu oli kaksi tuntia poissa. Tämä riitti jo siivittämään salaliittoepäilyt.

Ohi kulkiessani seurasin sunnuntaina hetken Halla-ahon puhetta Helsingin Narinkkatorilla. On aika hämmentävää huomata, että ihmiset hurraavat kuullessaan, että kaikki muut ovat syyllisiä ilmastokatastrofiin ja että meidän ei siksi tarvitse tehdä mitään. Lähes kaikki muut puolueet halusivat tehdä näistä vaaleista ilmastovaalit. Perussuomalaiset eli perusukot (näin he nimittävät itseään Narinkkatorin banderollissa) halusivat maahanmuuttovaalit, mikä on sinänsä loogista, koska maahanmuuton vastustaminen on heidän perusagendansa, johon koko puolueen olemassaolo nojaa. Kaikkien olemassaoloa uhkaava ilmaston lämpeneminen ei huoleta Halla-ahoa, jonka mukaan Suomen kouluissa syötetään sukupuoliöyhötystä ja ilmastohysteriaa. Mikäli ilmasto-ongelmaa ylipäätään on, sitä pitäisi hillitä Kiinassa. Sen lisäksi ilmastoa uhkaa liikakansoitus, josta voi syyttää kehitysmaita ja erityisesti Afrikkaa. Koska perussuomalaiset haluavat myös leikata kehitysapua entisestään, tiedossani ei ole, miten heidän mielestään väestönkasvua rajoitettaisiin. 

Ratkaisut eivät muutenkaan ole tärkeitä populistien strategiassa. Eristäytyminen, tullimuurit ja Brexit eivät tue taloudellista kasvua, vaan huonontavat entisestään niiden asemaa, joiden puolesta populistit ilmoittavat toimivansa. Samoin tekee myös menneisyyteen palaaminen ja runsaspäästöisen teollisuuden suosiminen. Maailmanlaajuisesti populistien toiminnasta hyötyvät eniten diktaattorit, rikkaat, veroparatiisit ja rikolliset sekä ne, jotka eivät kanna huolta siitä, onko täällä elämää myös seuraaville sukupolville. 






Photo by Jace & Afsoon on Unsplash



Populistit ovat yleensä suhtautuneet penseästi Euroopan Unioniin ja vaatineet siitä eroamista. Samaan aikaan, kun populismi voi juhlia riemuvoittoaan Brexitin ansiosta, Euroopan populistit ovat löytäneet toisensa ja aikovat käyttää heikentynyttä unionia omien tarkoitusperiensä saavuttamiseen.  Kun muurit murtuivat 1900-luvun lopussa, uusia halutaan rakentaa 2019. Kuinkahan monta miljardia tarvittaisiin siihen, että pakolaisuus Eurooppaan saataisiin estettyä? Todennäköisesti rahaa kuluisi ainakin vähän enemmän kuin Trumpin Meksikon vastaiseen muuriin. Yhdestä asiasta olen varma: mikäli ilmaston lämpenemistä ei saada hillityksi, minkäänlainen rautaesirippu ei tule pidättelemään kuolemaa pakenevia ihmisiä. Yhtä vähän todennäköistä on, että Suomi voitaisiin ympäröidä muurilla, joka pitäisi päästöt poissa. Ainoa toivomme on yrittää ratkaista globaalit ongelmat yhteistyössä muun maailman kanssa. 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti