sunnuntai 17. kesäkuuta 2018

Ulkonäköpaineita



Ulkonäöllä on suuri merkitys ihmisen elämässä. Tutkimusten mukaan jopa omat vanhemmat saattavat kohdella kauniita lapsiaan eri tavalla kuin vähemmän kauniita. Halu tulla rakastetuksi ja suosituksi lienee yhteistä kaikille. Edullinen ulkonäkö saattaa auttaa asiassa. Ulkonäköön liittyvät poikkeavuudet voivat toisaalta toimia stigmana, joka vaikuttaa koko elämän kulkuun. On myös tavallista, että ulkonäköä pidetään jonkinlaisena merkkinä ihmisen luonteesta.


Erityisesti naisen ulkonäkö on aina ollut tarkastelun kohteena. Kuinkahan monta laulua on kirjoitettu kauniille naiselle? Kaunis nainen kätkee salaisuuden sisälleen. Hänessä on syvyyttä, jota arkipäiväisten näköisten naisten on vaikea saavuttaa. Entä mikä on vähemmän kauniin naisen kuva kulttuurissamme? No, meillähän on ne pattipolviset Lyylit, jotka eivät taida olla kovin älykkäitäkään. Ja toisaalta ne silmälasipäiset nutturafeministit, jotka eivät ole kovinkaan puoleensavetäviä.


Tämä aika poikkeaa aikaisemmista siinä, että nyt ulkonäöstä on ainakin osalle ihmisistä tullut elinikäinen projekti, joka ei koskaan tule valmiiksi. Vaatteisiin, meikkeihin, kampauksiin, hampaiden valkaisuihin, treenisaleihin, hormoneihin ja kauneusleikkauksiin kulutetaan huomattavia rahasummia. Talouselämälle tämä on varmaankin tervetullut suuntaus. Jokainen voi nykyään varojensa mukaan tuunata itseään paraatikuntoon. Jos rahat loppuvat, vippifirmat ovat valmiita auttamaan. 


Kosmeettinen leikkaus on tarpeellinen, jos sillä pystytään helpottamaan ihmisen elämää onnettomuuden tai muun aiheuttaman poikkeavuuden peittämiseksi. Kenelläkään ei ole velvollisuutta olla tuijotuksen kohteena. Nykyään kauneusleikkauksilla pyritään myös paljon muuhun: niillä pyritään ylittämään luonto. 


Antiikin kauneusihanne oli sopusuhtaisuus. Nyt muokkauksen tulos on joskus ihmisruumis, joka ei luonnon genomeihin sisälly. On huomiota herättäviä töröhuulia, jättimäisiä takamuksia ja rintoja tai valtavia ihosta ulos pullistelevia lihaksia. Ihmisen omakuva näyttää jotenkin vääristyneen, koska hän pitää turmeltua ruumistaan viehättävänä. Ihminen tietysti itse päättää, mikä hänestä on kaunista. (Vai onko se itse asiassa hän itse?) Luonto saattoi myös erehtyä suhteemme antamalla meille ulkonäön, joka ei vastaa sisintämme. Se mitä kaikki vierasaineet tekevät terveydelle, on taas toinen kysymys.  


Paitsi omalla ulkonäöllä, myös puolison tai kumppanin ulkonäöllä voi olla suurikin merkitys sosiaalisille suhteille ja siihen, minkälainen henkilön valta-asema on. Rikkaat, vanhemmat miehet ovat tämän jo aina tienneetkin. Alfa-uros osoittaa paikkansa kauniin naisensa avulla. Näin tekee myös Amerikan presidentti. Oman fan-clubinsa kestojäsen Venäjän presidentti taas luottaa henkilökohtaiseen sex appealiinsä ja esittelee mielellään paidatonta ylävartaloaan julkisuudessa.


Kauneus ei ole vain arvo sinänsä. Kauneuteen liitetään nuoruus, valta, voimakkuus ja terveys. Narsistin projektissa on jotakin kuolemattomuutta. Silti aika on aina vihollinen, olitpa sitten presidentti tai et.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti