tiistai 26. kesäkuuta 2018

Vipeillä vauraaksi


Björn Wahlroosin mielestä 80% ihmisistä on ainakin taloudellisessa mielessä idiootteja. Hänen mukaansa finanssisektori on tunneli, joka ottaa rahaa idiooteilta ihmisille, jotka ovat parempia sitä käsittelemään. Tästä hyötyvät hänen mukaansa kaikki. Toivottavasti hän olisi oikeassa. Minusta kyllä tuntuu, että hyödyt ja voitot sittenkin menevät aika pienelle joukolle ihmisiä.



Muut ovat kritisoineet suomalaisia tyhmiksi rahan suhteen. Suomalaiset pitävät rahojaan nollakorkoisilla säästötileillään, joista mahdollisesti maksavat pankille vielä palvelumaksuja. Olisi järkevämpää sijoittaa rahat hyvätuottoisiin kohteisiin. No, luulenpa, että näillä puhuvilla päillä ei juuri kokemusta köyhyydestä ole. Monilla suomalaisilla ei kyllä ole säästötilejäkään: laskujen jälkeen rahaa ei jää sen enempää sijoituksiin kuin säästöihinkään. Jos tilillä sitten on vähän rahaa, se on vararahasto sitä varten, kun pesukone seuraavan kerran hajoaa. Sitä ei kannata sijoittaa tai edes hajasijoittaa, koska pyykit jäävät silloin pesemättä. 


Aiemmassa postauksessani kirjoitin ammattiköyhistä. Näin jälkikäteen ajatellen saatoin olla vähän epäoikeudenmukainen. En muistanut mainita, että kun rahasta on pulaa, ihminen ei välttämättä jaksa yrittääkään ratkaista ongelmiaan pyrkimällä vahvistamaan talouttaan. Köyhyys johtaa usein täydelliseen lamautumiseen, mistä sitten ehkä on seurauksena se identiteetti köyhänä. 


Monet ovat tyytymättömiä talouteensa, jotkut ihan syystäkin. Jos reaalisia mahdollisuuksia taloudellisen tilan parantamiseen ei ole, ihminen alkaa unelmoida. Minun sukupolveni panostaa lottoon ja hedelmäpeleihin. Todennäköisyys voittaa yhdellä lottorivillä on 0,0000054 prosenttia. Voitonmahdollisuudet ovat siis aika olemattomat, joten meillä on kokemusta viikoittain toistuvasta pettymyksestä. Nykyään some on täynnä hyviä neuvoja muistakin mahdollisuuksista ansaita rahaa ja rikastua. Tässä ei sinänsä ole mitään pahaa, varsinkin jos neuvot toimivat. Kaikilla ne eivät kuitenkaan toimi, mutta unelma rikkaudesta jää elämään, kun sitä kaikkialta toitotetaan. 


Netissä on paljon itseään esille tuovia menestyjiä. Pahimmassa tapauksessa nuori ihminen pyrkii saavuttamaan nykyisin vaadittavaa elintasoa pelaamalla uhkapelejä tai lainaamalla rahaa. Mielikuvaamme pelaamisesta yritetään vaikuttaa esittämällä pelaajat menestyvinä yksinäisinä susina, jotka oman älykkyytensä ja taitavuutensa ansiosta pääsevät suurille voitoille. Vähemmälle huomiolle jää, että pelaaja voi myös olla suurissa taloudellisissa vaikeuksissa kamppaileva peliriippuvainen. Itse asiassa useimpien on pakko hävitä, muutenhan kukaan ei voisi voittaakaan. 


Minusta on myös vastenmielistä törmätä joka puolella vippifirmojen mainoksiin, joissa luvataan ratkaista ongelmat yhdellä uudella lainalla. Toivoisin, että ihmiset ennen lainan ottoa lukisivat myös, mitä koroista sanotaan. Jos lainaa todella tarvitsee, ne pikavippifirmojen mollaamat pankit ovat sittenkin turvallisempi vaihtoehto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti